Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

9 Τροφές Που Μπορούν Να Σας Ενισχύσουν Έναντι Του Σακχαρώδη Διαβήτη

Μπορούμε διαλέγοντας τις σωστές τροφές να βελτιώσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καθυστερήσουμε τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη; Και όμως! Υπάρχουν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να σταθεροποιήσουν και να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου και να προστατέψουν από βασικές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, και πιο συγκεκριμένα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις επιπλοκές της όρασης. Πάντα βέβαια στα πλαίσια του υγειούς σωματικού βάρους και της ύπαρξης φυσικής δραστηριότητας.



1. Μήλα

Σε μια Φιλανδική έρευνα, οι άντρες που έτρωγαν περισσότερα μήλα και τροφές γενικά πλούσιες σε κουρσετίνη (φλαβονοειδές που βρίσκεται επίσης στα κρεμμύδια, στο μπρόκολο, στα μύρτιλα, στο λάχανο, στην γλυκοπατάτα, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α.) είχαν κατά 20% λιγότερους θανάτους από σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.




2. Κανέλα

Η κανέλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και έτσι η γλυκόζη μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να μετατραπεί σε ενέργεια.
Πιο συγκεκριμένα μια έρευνα του Human Nutrition Research Center στο Μέριλαντ της Αμερικής βρήκε ότι ½ κουταλάκι κανέλα καθημερινά έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Η έρευνα έδειξε ότι μετά από 40 μέρες λήψης εκχυλίσματος κανέλας σε διαφορετικές ποσότητες όχι μόνο σημειώθηκαν χαμηλότερες τιμές γλυκόζης μετά από το γεύμα, αλλά και σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς.
Στο φαγητό, στα γλυκά, στα ροφήματα ακόμα και στον καφέ σας ρίξτε λίγη κανέλα! Βελτιώνει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου και σίγουρα την γεύση!


3. Εσπεριδοειδή φρούτα

Τα ευρήματα δείχνουν ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τείνουν να έχουν και χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C. Πορτοκάλια, σαγκουίνι, λεμόνια, μοσχολέμονα, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμκουάτ.. Καλύτερα να επιλέξετε μια φυσική πηγή βιταμίνης C, παρά να την λάβετε με την μορφή συμπληρώματος. Η ποικιλία μεγάλη, η επιλογή δική σας!




4. Τα ψάρια και τα Ω-3 λιπαρά τους οξέα

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σολομός, σκουμπρί, κολιός, σαρδέλες όλα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα («καλά λιπαρά») τα οποία βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης («κακή χχοληστερόλη») και των τριγλυκεριδίων ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης («καλής χοληστερόλης»).
Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καλό είναι να υπάρχει ψαράκι στο τραπέζι σας. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι τι πιο νόστιμο και ελαφρύ!

5. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας Southwestern Medical Center, τα άτομα που αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών από 24 σε 50γρ ημερησίως παρουσίασαν σημαντικότατη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίματος τους. Μάλιστα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική ακόμα και από κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.
Επειδή είναι δύσκολο και περίπλοκο να υπολογίσετε τα γραμμάρια φυτικών ινών, αντ’ αυτού μπορείτε να έχετε σαν στόχο να καταναλώνετε περίπου 13 μερίδες φρούτων, λαχανικών, ψωμιού ολικής άλεσης, οσπρίων, καστανού ρυζιού, δημητριακών και ζυμαρικών ολικής άλεσης.


6. Όσπρια

Κάθε είδος οσπρίων, φασόλια γίγαντες, μαυρομάτικα, μπαρμουνοφάσουλα, φακές, ρεβίθια, φάβα, πέρα από τις κλασικές συνταγές που έχουμε συνηθίσει, αποτελούν και μια εξαιρετική προσθήκη στις σούπες, στις σαλάτες, στο ρύζι κτλ. Τα όσπρια είναι χωρίς λίπος, χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και με υψηλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Η σύνθεσή τους αυτή τα κατατάσσει στα τρόφιμα που συμβάλλουν στην μείωση των κινδύνων υγείας που δημιουργούνται από τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό αποτρέπει την απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Επιπλέον οι φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα…εξαιρετικό για να αποφεύγονται τα περιττά τσιμπολογήματα! Βάλτε την φαντασία σας και δημιουργήστε αναπάντεχους συνδυασμούς.


7. Ξηροί καρποί

Τους τιμάμε συνήθως μόνο όταν συνοδεύουν το ποτό ή…την τηλεόραση! Παρ’ όλ’ αυτά τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερα ποσοστά καρδιακών νοσημάτων σε σύγκριση με αυτούς που δεν συνηθίζουν να τους τρων συστηματικά, και όπως προαναφέρθηκε τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι και πιο επιρρεπή στα νοσήματα αυτά. Αν και δεν έχει γίνει γνωστός ο μηχανισμός της δράσης τους, ακόμα και μεταξύ υγειών ατόμων, όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τακτικά κατάφεραν να σημειώσουν ακόμα καλύτερα επίπεδα υγείας.
Αλλά! Για να επωφεληθείτε από αυτούς, και να μην αρχίσετε να νιώθετε δυσφορία όταν πρέπει να κουμπώσετε τα ρούχα σας μην ξεχνάτε να καταναλώνετε με μέτρο (οι ξηροί καρποί ανήκουν στην ομάδα του λίπους, όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο, η μαγιονέζα κτλ.) και να προτιμάτε τους ανάλατους και όπου είναι δυνατόν τους ωμούς ξηρούς καρπούς.
Υπολογίστε περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας σαν ποσότητα για να μην παρασύρεστε και καταναλώνετε περισσότερους. Και κυρίως μην τους συνδέεται με την τηλεόραση και με την βαρεμάρα- βλέπε τρώω πασατέμπο να περάσει η ώρα. Προσθέστε τους στο γιαούρτι σας, στα δημητριακά, στην σαλάτα και όπου σας αρέσει!


8. Σπανάκι, λαχανίδα και γενικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά για τα μάτια σας…και όχι μόνο!

Έχουμε και από αυτά μπόλικα στην χώρα μας. Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές λουτεΐνης, ενός καροτενοειδούς το οποίο είναι καλό για την σωστή λειτουργία των ματιών.
Μία από τις σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη είναι τα προβλήματα όρασης που δημιουργεί και η σταδιακή εξασθένιση της λειτουργίας των ματιών.
Τα τρόφιμα της ομάδας αυτής είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης B, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης C.


9. Η μαύρη σοκολάτα

Ναι ναι μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που αποτελεί μεγάλης σημασίας βελτίωση στην πρόληψη και την διαχείριση στου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου TUFT, οι οποίοι ακόμα επισημαίνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να βελτιώσει την λειτουργία των αγγείων.
Αλλά! Παρά τα οφέλη της δεν παύει να είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος. Είναι καλή επιλογή για την ικανοποίηση της επιθυμίας σας για κάτι γλυκό, χωρίς όμως να το παρακάνετε.

Κυριακή Παπά Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου