Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Πατατόσουπα

image
Υλικά για 4 μερίδες:

3κ.σ ελαιόλαδο
½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα  (το λευκό τους μέρος)
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (ή νερό με κύβο πουλερικών)
½ φλιτζάνι γάλα άπαχο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%   και  1κγ κορν φλάουρ


Εκτέλεση:
Σόταρε σε μεγάλη κατσαρόλα τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα πράσα με τις 3κ.σ ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και σκέπασε σε μέτρια φωτιά για 10′ λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πρόσθεσε τώρα το ζωμό και άφησε τη σούπα σου να πάρει βράση, χωρίς όμως να λιώσουν τελείως τα λαχανικά σου. Λιώσε τη σούπα σου με ένα μίξερ χειρός και πρόσθεσε στη σούπα το γιαούρτι ανακατεμένο με το κορν φλάουρ. Συμπλήρωσε και το γάλα και ζέστανε, χωρίς όμως να ξαναβράσεις τη σούπα. Σέρβιρε με λίγα κρουτόν και λίγο κομμένο βασιλικό. Καλή σας όρεξη!


Ένα πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (φώσφορο, ασβέστιο, Βιτ. Α), φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά. Τα πράσα που εμπεριέχονται έχουν φυτικές θειούχες χημικές ενώσεις που μετατρέπονται σε αλλισίνη όταν κόβεται το πράσο. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλισίνη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ότι έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. Επίσης, η αλλισίνη μειώνει τη μειώνει τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος, αναστέλλει το σχηματισμό θρόμβων και βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, αγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο, το πράσο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αναιμίας. Ένα πιάτο πατατόσουπα μας αποδίδει 200kcal κάνοντας τη μια σωστή και ταυτόχρονα απολαυστική διατροφική επιλογή για τις κρύες χειμερινές μέρες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου